Tatra 8x8 & Midi Tatra 6x6

Scrie răspuns
mihai_9600
tăcut
tăcut

Tatra 8x8 & Midi Tatra 6x6

Mesaj de mihai_9600 » Joi, 12 Februarie '15, ora 14:58

Salutare,
ultimele mele MOC-uri care merita prezentate publicului sunt cele 2 Tatre, construite succesiv desigur pt ca n-as avea piese de amandoua in acelasi timp. De fapt nici nu le consider MOC-uri finalizate dar poate gasiti ceva interesant la ele.

Tatra 8x8:
Imagine Imagine

cel mai mare lucru pe care l-am construit din Lego, din pacate submotorizat cu doar un motor XL. Din acest motiv nici nu i-am facut caroserie ca sa nu-l ingreunez si mai rau. Imi place cum lucreaza suspensia de tipul asta, e o placere sa-l vezi mergand peste obstacole, cum ar fi o pilota deranjata. Am pus arcuri soft ca doar d-astea aveam 8 bucati insa suspensia nu se lasa sub greutatea modelului (nu are SAG, termen folosit pt furcile de MTB). Daca as fi pus arcuri mai tari ar fi flexat sasiul in loc sa lucreze suspensia. La directie e un motor M trecut printr-un clutch gear care cam scapa cand virezi pe loc. In mers e mai bine. Rotile din fata nu sunt aliniate prea bine, dar merge si asa :D. Ce imi place la modelul asta e ca e modulabil - poti sa mai adaugi punti pe spate sau pe fata. Nu trebuie decat sa lungesti sasiul si axul de propulsie si cel de directie.
O sa il mai contruiesc in viitor cand o sa am mai multe piese si motoare.

Puntea fata:
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine

Puntea spate:
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine

Tatra 6x6:

asta e mai neterminata decat prima. Problema majora a fost la directie, nu am reusit sa fac nimic decent care sa tina rotile drepte. E greu sa construiesti la scara mica. Nici caroseria n-am avut din ce s-o termin si a ramas ca in poze. Cabina e de la 42024, la fel si rotile.

Imagine Imagine Imagine

thedutch21
gură spartă
gură spartă

Re: Tatra 8x8 & Midi Tatra 6x6

Mesaj de thedutch21 » Joi, 12 Februarie '15, ora 15:44

Mai, poate ca am imbatranit eu si nu mai vad bine ( :p ) dar... rotile nu par a fi aliniate, adica roata stanga nu e pe aceeasi axa (virtuala) cu cea din dreapta, pt fiecare punte. Cam un stud e diferenta, din cate observ.

Ideea ta e buna, mai ales pt un TT "modular" (4/6/8 roti), dar cuplajul rotilor dintate s-ar putea face ca la modelul asta: http://www.nico71.fr/tatra-4x4-t815/ , ca sa eviti acea diferenta intre axurile rotilor. Asta ti-ar rezolva si problema care o ai la directie (rotile ziceai ca stau strambe). O sa pierzi reductia de 1:1.66, dar o poti introduce direct la cuplajul motorului, daca ai neaparat nevoie de ea.

mihai_9600
tăcut
tăcut

Mesaj de mihai_9600 » Joi, 12 Februarie '15, ora 15:50

Dupa modelul ala m-am inspirat si eu, insa chiar si Tatra reala are acel decalaj :D
Ca sa fi facut ca Nico, mi-ar fi trebuit 4 axuri de 12 si nu le am. Plus ca axurile mai scurte imbinate sunt mai rigide ca unul lung, nu?

thedutch21
gură spartă
gură spartă

Mesaj de thedutch21 » Joi, 12 Februarie '15, ora 16:09

mihai_9600 scrie:Dupa modelul ala m-am inspirat si eu, insa chiar si Tatra reala are acel decalaj :D
- are you sure? Mie imi vine greu sa cred asta, dar poate e cum zici tu.

Legat de axuri... stiu ca Nico a folosit de 12, dar poti improviza. Iti trebuie axuri de minim 9 studs, pt ca mai ai nevoie doar de un stud in plus de la locul unde e montata piesa asta: http://brickset.com/parts/4225033 , pe fiecare parte a montajului. De acolo poti pune piesa asta http://brickset.com/parts/4512360 , ca sa prelungesti cardanul, sau o piesa pe care oscileaza acesta - daca e vb de prima sau ultima punte).

braker23
gură spartă
gură spartă
Judet: Cluj
Flickr: https://www.flickr.com/photos/braker23/

Mesaj de braker23 » Joi, 12 Februarie '15, ora 17:07

Ma bucur foarte tare sa mai vad un Technician la lucru, mai ales asa curajos sa incerce un 8x8.
Multa bafta la construit, poate ajungi cu ea la TT-ul urmator, ce zici? :)

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Mesaj de N33 » Vin, 13 Februarie '15, ora 16:57

Bun inceput ! Am vazut si la alte TT-uri solutia asta de tatra (ca axurile pe punti nu sunt aliniate) dar personal ma enerveaza.Puntile sunt cam simplistice,dezordonate,de cat timp construiesti ?

O alta metoda mai buna pentru un 8x8 ar fi cu un ax principal in caroserie pentru rotile din stanga si un ax principal pentru rotile din dreapta.Un motor XL/ax si functioneaza bine. Undeva ai scris ca 2x motor XL nu ar fi de ajuns .... pe ce lume traiesti ? Cum sa nu fie de ajuns ? roflol

Ai mai scris ca folosesti suspensii moi si ca nu au SAG,nu au SAG pentru ca rotile cand se misca in sus si in jos nu merg intr-o linie,merg intr-un arc ... nu stiu sa explic mai bine.

mihai_9600
tăcut
tăcut

Mesaj de mihai_9600 » Vin, 13 Februarie '15, ora 19:02

@N33: De vreo jumate de an m-am apucat de Technic. Deocamdata exersez tehnicile principale de construit, ma intereseaza mai mult partea mecanica decat estetica. La ce te referi cu dezordinea puntilor? Folosesc ineficient piesele sau sunt nepotrivite?

Inteleg ce vrei sa spui cu suspensia. Moliciunea arcurilor e compensata de frecarea in lateral al rotilor pe sol. Pt ca traiectoria rotii e pe un arc de cerc in jurul axului motric, roata executa si o miscare pe orizontala nu doar pe verticala.

@braker: As veni cu placere la concursurile Rolug, dar nu stau in tara.

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Mesaj de N33 » Vin, 13 Februarie '15, ora 19:37

Cu dezordinea puntilor ma refer (ex poza a doua despre puntea din spate) sunt cateva pin-uri nefolosite,nu este foarte compacta folosesti multe piese... Cred ca intelegi la ce ma refer.Dar sa nu o iei ca pe o insulta,la inceput si eu eram asa,apoi mi-am dat seama ca asta ar fi mai bine aici si aia ar fi mai bine acolo .... a iesit ceva un pic mai compact.
Moliciunea arcurilor e compensata de frecarea in lateral al rotilor pe sol. Pt ca traiectoria rotii e pe un arc de cerc in jurul axului motric, roata executa si o miscare pe orizontala nu doar pe verticala.
Nici eu nu puteam sa zic mai bine roflol