Technic - macara senilata scara 1:20

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Bogdan_ScaleD
tăcut
tăcut
Mesaje: 16
Membru din: Vin, 01 Martie '19, ora 09:50
Judet: Bihor
Localitate: Oradea

Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Bogdan_ScaleD » Lun, 11 Martie '19, ora 18:03

Buna tuturor,

As vrea sa va prezint MOC-ul meu. O macara senilata din Technic la scara cca 1:20. :cool:
Proiectarea si constructia a durat cca 2.5 ani pe sarite cand am apucat sa lucrez la ea. E proiectata in LDD, unele componente fiind la varianta 5 deja.
Are in jur de 40.000-60.000 de piese pana acum – exact nu stiu, ar trebui sa adun part-count-urile din LDD, ca am 1 fisier LDD per componenta, altfel ar fi prea mare fisierul.

Am incercat sa o proiectez sa se demonteze ca o macara adevarata, dar evident, exista unele limitari construind din Lego la dimensiunea asta.
Tot din motive structurale, rulmentul central nu este din lego, dar rotirea este antrenata pe gear-rack-urile ¼ din BWE (42055), sper sa nu se supere puristi 100% pe mine. Mai am si cateva piese (in principal panel-uri) unde am scos Dremel-ul la actiune, sorry.

Macaraua este motorizata in felul urmator:
- Fiecare senile are 4 motoare PF XL, demultiplicate 240:1, controlate de cate un BuWizz. Am ales cate un BuWizz per senila din motive de putere/consum. Motoarele antreneaza cele 8 seturi de cate 2 roti dintate, cele 2 roti mari din capete nu sunt antrenate, pentru ca forta ar fi fost prea mare. Macaraua dezvolta in total un cuplu de 136Nm (conform calculatorului lui Sariel de roti dintate)
- Rotirea este antrenata tot de 4 motoare PF XL.
- Fiecare din cele 5 trolii are un PF L. Aveau 2 initial, dar fiind ca troliile sunt antrenate prin worm-gears am avut probleme cu sincronizarea lor, se fortau si se blocau.
- BuWizz sunt ascunse cate unul in balastul central (contragreuatile dintre senile), iar cate unul in in contragreutatile din spate. Langa fiecare BuWizz este cate un powerbank, altfel s-ar consuma prea repede. Am ales BuWizz pentru ca functioneaza si in timp ce se incarca, asa ca pornesc powerbank-urile si nu am griji ca raman fara baterie.

Structural am folosit foarte multe 5x7 technic frames in senile, batiul central si suprastructura. Voi reveni cu cateva poze in viitor cu tehnici de constructie si alte detalii din timpul build-ului. Poate fac si un video pe tema asta.

Macaraua inca nu este gata, mai trebuie sa proiectez niste componente, si sa refac complet bratul. Pana la 4.5m lungime e ok, dar peste deja am probleme, fiind prea slab.
Majoritatea macaralelor mari din Lego sunt construite cu brat variabil ca si configuratie (cam 3.5 brat principal + 3.5m variabil dupa bratul principal). Eu la jobul meu in eoliene, folosesc preponderant macarale in configuratie de brat principal, plus varf-ul scurt (ca sa nu intram in termeni prea tehnici in de-ale macaralelor adevarate). De aceea am doriti sa o construiesc in aceasta configuratie.
Target-ul final ca lungime de brat este de 7m, momentan 4.5m (in video sunt doar 4m pentru ca batea vantul tare in ziua filmarii)

Aici gasiti mai multe poze cu ea montata de la shoot-ul videoului:
https://www.flickr.com/photos/164584645@N03/?

Si video-ul despre canal. Nu e locul aici sa fac reclama, dar incerc sa pornesc un canal de YT despre modelism in general:
https://www.youtube.com/watch?v=KdsIkOuT82U&t=2s

Avatar utilizator
Ode
gură spartă
gură spartă
Mesaje: 299
Membru din: Sâm, 19 Ianuarie '13, ora 15:49
Localitate: Pennsylvania, USA
Contact:

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Ode » Lun, 11 Martie '19, ora 19:02

Modelul asta este cu adevarat Genial !!!
Bravo.

Avatar utilizator
braker23
gură spartă
gură spartă
Mesaje: 2575
Membru din: Joi, 13 Februarie '14, ora 10:29
Judet: Cluj
Localitate: Cluj-Napoca
Flickr: https://www.flickr.com/photos/braker23/
Contact:

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de braker23 » Mar, 12 Martie '19, ora 11:32

No asta da proiect, te felicit ca l-ai dus (aproape) pana la capat. E nevoie de multa rabdare, pricepere si mai ales dedicare (bani), sa faci o asemenea macara. Pacat ca nu e 100% LEGO, dar inteleg limitarile plasticului, la scara asta. E faina ideea de combo BuWizz-powerbank, asa iti ajunge bateria mult si bine. As dori urmatorul video sa fie cum ridica ceva, si mai ales sa aflam ce greutate maxima poate sa ridice.

Mult success la expo, sper sa poti participa si la al nostru, cel din Mai, la Bucuresti :)

Avatar utilizator
Bogdan_ScaleD
tăcut
tăcut
Mesaje: 16
Membru din: Vin, 01 Martie '19, ora 09:50
Judet: Bihor
Localitate: Oradea

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Bogdan_ScaleD » Mar, 12 Martie '19, ora 19:39

Multumesc braker23 si Ode,

Testul de sarcina va fi cand termin superliftul si refac bratul. Nu am vrut sa incerc inainte de Modellshow Europe, just in case...you never know.
In ceea ce priveste BuWizz si powerbank, e bestial. Nu stiam de asta de pe forumuri, din intamplare m-am prins de faza cand il pusesem la incarcat si inca ramasese pornit. Initial comandasem doar 1 sa vad ce poate, dupa ce mi-am dat seama, am mai comandat 3. Altfel s-ar goli BuWizz-ul prea repede.
In ceea ce priveste 100% lego, am incercat multe designuri de rulment, m-am uitat si la ce au facut altii, dar nu am gasit nimic ce sa ma satisfaca si sa reziste.

As incerca sa vad daca reusesc sa o expun la Bauma. Nu e expo de modelism, ci de utilaje reale. E odata la 3 ani, si daca nu reusesc anul acesta urmatoarea ocazie e in 2022.

Daca nu sunt plecat din tara in mai in mod sigur o aduc.

Cheers, si vor urma si alte posturi mai detaliate, dupa cum am mentionat anterior.

Avatar utilizator
Bogdan_ScaleD
tăcut
tăcut
Mesaje: 16
Membru din: Vin, 01 Martie '19, ora 09:50
Judet: Bihor
Localitate: Oradea

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Bogdan_ScaleD » Mar, 19 Martie '19, ora 14:29

Am postat pe EB, dar am promis ca voi posta si aici detalii tehnice de la macara, so here it goes:

Voi posta si fisierele LDD, dar va rog sa le considerati doar draft-uri pentru ca am deviat putin in timpul constructiei.

Voi incepe cu batiul central dintre senile. Ca si restul partilor structurale din macara, batiul foloseste foarte multe frame-uri de 5x7. Sunt puse intr-o maniera alternanta si interblocate (?? interlocking), asa ca la final iese o constructie aproape solida. Aceasta da o stabilitate si rezistenta in toate directiile fara prea multe puncte de "joc". Mi-a luat 5 designuri si 2 constructii sa obtin rigiditatea necesara si sa fie relativ plat/compact.

Cum am mentionat si in primul post, rulmentul central nu este din Lego, dar am vrut sa folosesc gear rack-urile de 1/4 din 42055 BWE pentru angrenajul rotirii. Am cautat cam 6 luni sa gasesc un rulment care sa se potriveasca ca dimensiuni si distanta la gauri cu rack-urile si sa pot avea si loc pentru rotile dintate si axe.

Rulmentul are rol structural la batiu si il rigidizeaza. Este fixat folosind tije filetate de 5mm care trec prin batiu si sunt fixate in partea de jos a acestuia. Am folosit niste liftarms din aluminiu de la Brick Machine Shop pentru a distribui forta unde sunt piulitele pentru a nu fi concentrata forta doar in acele puncte.

Link catre fisierul LDD:
https://www.dropbox.com/s/elo7e62i3anil ... e.lxf?dl=0

Poze:
Imagine01 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine02 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine03 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine04 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine05 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine06 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine07 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine08 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine09 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine10 by Bogdan ScaleD, on Flickr
Imagine11 by Bogdan ScaleD, on Flickr

Avatar utilizator
Homersapien
gură spartă
gură spartă
Mesaje: 1249
Membru din: Mar, 22 Noiembrie '16, ora 20:30
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Homersapien » Mar, 19 Martie '19, ora 14:35

frumos le-ai ascuns :D (suruburile). cate kg are macaraua si cate are rulmentul?

Avatar utilizator
Bogdan_ScaleD
tăcut
tăcut
Mesaje: 16
Membru din: Vin, 01 Martie '19, ora 09:50
Judet: Bihor
Localitate: Oradea

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Bogdan_ScaleD » Mar, 19 Martie '19, ora 15:21

Rulmentul are cam 4.5kg, deci isi are rolul si ca parte din balastul central. Pe langa acesta cam 15-16kg de foaie de plumb de 0.5mm taiate si facuta pachete.
In total macaraua are catre 40kg momentan. Exact nu stiu ca nu am cantarit-o inca.

Avatar utilizator
Bogdan_ScaleD
tăcut
tăcut
Mesaje: 16
Membru din: Vin, 01 Martie '19, ora 09:50
Judet: Bihor
Localitate: Oradea

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Bogdan_ScaleD » Joi, 21 Martie '19, ora 16:38

Continuand cu detaliile, acum urmeaza suprastructura si rotirea. Dupa cum am zis si inainte, considetari fisierele LDD ca o sugestie, pentru ca am deviat putin la unele detalii in timpul constructiei.

Suprastructura este bazata, din nou, pe frame-uri de 5x7 asamblate intr-o maniera alternanta, similar cu modalitatea folosita la batiul inferior.
Modulele structural principale sunt urmatoarele: Doua “lonjeroane” laterale, partea de jos (care include si sistemul de rotire) si panel-urile. Panel-urile din nou sunt impartite in stanga/dreapta si partea din spate, si au rol structural de rigidizare a intregii suprastructuri.

Am avut unele probleme cu rotirea, asa ca a trebuit sa demontez complet suprastructura, asa ca modalitatea de construit pe module mi-a usurat destul de mult demontarea totala.

Toate cele 5 trolii se pot scoate pentru mentenanta si imbunatatiri. La inceput acestea erau antrenate de cate 2 motoare fiecare, dar datorita turatiei diferite la motoare, si pentru ca sunt antrenate prin worm-gear, ajungeau in pozitii diferite su suprasolicitau celalalt motor, deci pentru moment fiecare troliu are cate un motor L in el. In poze se vad motoare de Mindstorms la doua dintre trolii, dar am schimbat acest lucru ulterior.

Pentru ca ar fi fost imposibil sa construiesc un rulment din lego pentru inaltimea pe care o doresc (sper ca intr-o zi 7m) care sa fie destul de rigid, am cautat vreo 6 luni pentru un rulment la care sa potriveasca dimensiunea si “prezonajul” la gauri pentru a se potrivi cu ¼ rack-urile curbate din BWE. Nu doar exteriorul rulmentului trebuia sa se potriveasca cu rack-urile, dar si interiorul a fost critic, ca sa poata trece axele de la rotile dintate care antreneaza rotirea prin zona interioara a rulmentului. Daca va uitati atent la poza in care sunt incercuite gaurile cu rosu, vedeti cat de aproape vin gaurile de rulment.

Rulmentul este mult prea “overkill” pentru in privinta grosimii/inaltimii, dar a fost singurul pe care l-am gasit care sa potriveasca dimensional, si ca un bonus, fiind destul de greu (ca 4.5kg) are si rol de ballast central. Conexiunea intre rulment si batiul inferior (partea exterioara a rulmentului) s-a potrivit perfect ca pozitionarea si distanta intre gauri, dar partea interioara a rulmentului nu s-a potrivit, asa ca a trebuit sa construiesc o placa adaptoare(din nou, imi cer scuze puristilor).

Placa adaptoare este o constructie din aluminiu din 2 bucati. Partea superioara se conecteaza cu suprastructura folosind tije filetate de 5mm, iar partea rotunda mica intra in interiorul rulmentului. A trebuit sa construiesc aceasta parte pentru a stabiliza axele de la rotire, pentru ca aceastea sa nu se indoaie si sa scape cate-un dinte la rotire.

Am folosit axle-uri de inox si roti dintate de metal de la magazinul Brick Machine Shop a lui Eezo pentru liniste sufleteasca, pentru ca aceasta zona a macaralei este greu accesibila pentru mentenanta si necesita multa demontare pentru a ajunge aici. Intr-un final, macaraua se roteste atat de usor si rapid incat cred ca ar fi ajuns si roti dintate din plastic.

Aici aveti un link de dropbox la fisierul LDD (incluzand cabina, trepiedul, suportii de contragreutati si balustraziile”
https://www.dropbox.com/s/efcmkto3872p7 ... e.lxf?dl=0

Si poze bineinteles
Imagine12
Imagine13
Imagine14
Imagine15
Imagine15b
Imagine16
Imagine17
Imagine18
Imagine19
Imagine20
Imagine21
Imagine22
Imagine23
Imagine24
Imagine25
Imagine26
Imagine27
Imagine28
Imagine29
Imagine30
Imagine31
Imagine32

Avatar utilizator
Homersapien
gură spartă
gură spartă
Mesaje: 1249
Membru din: Mar, 22 Noiembrie '16, ora 20:30
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Homersapien » Joi, 04 Aprilie '19, ora 10:53

Felicitari pentru locul 1 la concursul BuWizz. erai de departe cel mai bun la acest concurs :D.
Spor la construit.


https://buwizz.com/competition-the-powe ... 2019-04-03

Avatar utilizator
Bogdan_ScaleD
tăcut
tăcut
Mesaje: 16
Membru din: Vin, 01 Martie '19, ora 09:50
Judet: Bihor
Localitate: Oradea

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de Bogdan_ScaleD » Dum, 07 Aprilie '19, ora 16:03

Multumesc mult.

Sincer nu prea credeam ca o sa castig pentru ca nu se vede ca utilizeaza BuWizz, si consideram ca este un moc prea mare pentru ce targetau eu ca inscrieri.

Pentru ca nu se vedea nimic legat de BuWizz am facut si un clip scurt unde arat putin partea de control a macaralei:
https://youtu.be/GyGSpLhZQYY

Cheers,
Bogdan

Avatar utilizator
braker23
gură spartă
gură spartă
Mesaje: 2575
Membru din: Joi, 13 Februarie '14, ora 10:29
Judet: Cluj
Localitate: Cluj-Napoca
Flickr: https://www.flickr.com/photos/braker23/
Contact:

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de braker23 » Lun, 08 Aprilie '19, ora 11:09

Imi place enorm cum ai facut partea de drive cu senile duble, felicitari!

endaerkened
gură spartă
gură spartă
Mesaje: 479
Membru din: Sâm, 11 Martie '17, ora 09:57
Judet: Bihor
Flickr: https://www.flickr.com/photos/152265303@N06/

Re: Technic - macara senilata scara 1:20

Mesaj de endaerkened » Joi, 30 Mai '19, ora 19:48

Acum am vazut ca a aparut un video pe canalul Beyond the Brick cu macaraua. Felicitari!