TT Unimog cu instructiuni

Scrie răspuns
thedutch21
gură spartă
gură spartă

TT Unimog cu instructiuni

Mesaj de thedutch21 » Mie, 25 Iunie '14, ora 22:00

Salutare!

Asa cum am promis, revin cu instructiuni si un scurt review pt unul (momentan) din TT-urile construite pt concursul din 31 Mai, de la Cluj. Asadar, acesta este TT Unimog:
Imagine

Am plecat de la ideea de a construi un TT in care sa incorporez o cutie de viteze manuala si suspensie pendulara, cu turntable, asemanator modelului Lada Niva, construit de Nico (http://www.nico71.fr/lada-niva/). De fapt doar cutia de viteze si 80% din puntea fata sunt inspirate dupa modelul lui Nico, restul fiind creatie proprie.

Cutia de viteze are doua rapoarte: 1:277 si 1:8.33, intre care se poate comuta manual. In varianta lui Nico, switch-ul (http://brickset.com/parts/4270473) nu reusea sa tina driving ring-ul (http://brickset.com/parts/4278957) cuplat pe rotitele dintate, astfel acesta "aluneca. Am reusit insa sa remediez aceasta problema. Cuplata la un motor XL, cutia de viteze asigura un cuplu mare in pozitia "low", necesar cand terenul este accidentat, dar si viteza suficienta, in pozitia "high", a.i. TT sa nu para un melc pe suprefetele nivelate :)

Desi initial mi-am dorit sa fac directia cu un motor PF M, din comoditate am ales sa integrez un Servo. Dezavantajele sale s-au vazut imediat pe teren. Pt a pastra rotile intoarse, servo-ul are nevoie de energie, fapt nu tocmai bun in momentele cand urca peste obstacole mai serioase, iar XL-ul ar avea nevoie de cat mai multa putere de la baterie. Tot la directie am avut probleme si cu rotile, care se aplecau din cauza greutatii TTului, afectand raza de virare a acestuia. Solutia a fost montarea unui liftarm intre rotile din fata. Din pacate acesta solutie mi-a redus din garda la sol. Imagine

Un alt punct slab al TTului o reprezinta puntea spate, la care, desi am incercat s-o fac cat mai rigida, am omis ranforsarea cuplajelor dintre 2 rotite dintate :( Probabil si din cauza materialului moale din care sunt facute rotile dintate de 12 si 20 dinti (http://gears.sariel.pl/), acestea "alunecau" cand erau foarte solicitate.

In concluzie... nu e cel mai bun TT al meu, dar am invatat multe din constructia sa! Cu cateva modificari (in special puntea spate), si niste roti mai mari, ar putea fi un TT grozav! Sunt foarte multumit de cutia de viteze, de centrul de greutate coborat si de suspensia pendulara. La concurs a fost pe podium si asta spune cate ceva despre potentialul sau.

Instructiunile le gasiti pe Flicker, in poze numerotate de la 1-221:
https://www.flickr.com/photos/73443991@ ... 310670616/
Este primul meu set de instructiuni in poze, asa ca mai e loc de imbunatatiri, dar promit ca Red Devil Monster Truck va fi mai ok in privinta asta

Spor la construit! ;)

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Re: TT Unimog cu instructiuni

Mesaj de N33 » Mie, 25 Iunie '14, ora 23:02

Vad ca este un model destul de reusit.Ai noroc cu suspensiile pendulare stabilizate cu arcuri,ai destul loc sa pui cutie de viteze.
Din cauza ca nu prea am avut timp sa ma uit de aproape am o intrebare:
Vad ca ai doar o sigura placa dintata,este destul unghiul de virare ?

Oricum metoda asta de constructie este prea complicata pentru mine :(

thedutch21
gură spartă
gură spartă

Mesaj de thedutch21 » Mie, 25 Iunie '14, ora 23:55

Dap! Cum servo-ul se roteste doar cu 90grade, nu avea rost sa pun mai multe placi dintate. Una e suficienta pt toata cursa motorului. Si ca sa beneficiez de un unghi de virare cat mai mare am folosit o rotita dintata de 24 dinti in locul celei uzuale, de 8.

braker23
gură spartă
gură spartă
Judet: Cluj
Flickr: https://www.flickr.com/photos/braker23/

Mesaj de braker23 » Vin, 27 Iunie '14, ora 11:34

Se vede ca te pricepi, nu cred ca m-as descurca sa-l construiesc singur. O sa studiez cutia aia de viteze, ma intereseaza acest aspect, desi nu stiu cand o sa mai am vreme de Technic, sunt prins cu Bionicle acuma. De-abia astept sa vad instructiunile pentru Red Devil, s-a descurcat exemplar, bravo din nou :)

iuliand
gură spartă
gură spartă
Judet: Constanta

Mesaj de iuliand » Vin, 27 Iunie '14, ora 14:14

Fain! Imi place genul asta de postare. Multumesc ca ne-ai impartasit povestea tt-ului Unimog. :) Si linkurile catre Lada Niva si selectorul de rapoarte sunt interesante.

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă
Judet: Mures

Mesaj de lapsanszkitamas » Lun, 30 Iunie '14, ora 17:23

Wow ce fain, pacat ca nu inteleg nimic din instructiuni (nu te ingrijora, nu e vina ta). Dupa ce am vazut filmuletul cu TTuri, parca ma arde si pe mine sa incerc technic+PF. Ce set mi-ati recomanda pentru un inceput modest in lumea TTurilor? nu neaparat un set TT cu PF, dar ceva cu care sa invat niste tehnici?
Follow LapsiKocka - Instagram - Youtube - Facebook

thedutch21
gură spartă
gură spartă

Mesaj de thedutch21 » Mar, 01 Iulie '14, ora 11:13

lapsanszkitamas scrie:Wow ce fain, pacat ca nu inteleg nimic din instructiuni (nu te ingrijora, nu e vina ta). Dupa ce am vazut filmuletul cu TTuri, parca ma arde si pe mine sa incerc technic+PF. Ce set mi-ati recomanda pentru un inceput modest in lumea TTurilor? nu neaparat un set TT cu PF, dar ceva cu care sa invat niste tehnici?
Lego ofera deja binecunoscutul set 9398, gata motorizat, insa nu are puterea unui TT adevarat, decat daca inlocuiesti motoarele L cu XL-uri. Daca nu vrei neaparat sa faci un TT, ci doar o masina RC, atunci ai alte alternative, mai ieftine.

Orice ai vrea sa motorizezi ai nevoie de:
-motor L sau XL, pt propulsie
-motor M sau Servo, pt directie
-IR receiver si IR remote
-cutie baterii (pt inceput recomand modelul 88000)

Un set usor de motorizat, cu alura de off-roader, este http://brickset.com/sets/8081-1/Extreme-Cruiser . Nu il am , dar am reusit sa il construiesc din piesele de care dispuneam si mi-a fost usor apoi sa-l motorizez cu un motor XL si un M. Pe atunci nu existau L si Servo, pt ca probabil ar fi si mai usor cu ele. Nu iti va iesi un 4x4, dar o sa ai un 4x2 cu garda ridicata, numai bun de jucat prin casa. Cred ca gasesti si instructiuni pt motorizarea sa pe internet...

Un altul ar fi http://brickset.com/sets/8041-1/Race-Truck . Este un set foarte aratos, bun de joaca pe teren nivelat (gresie/parket). Este primul set ce am reusit sa-l motorizez, deci il recomand pt incepatori.

Pt alte intrebari si sfaturi, putem vb si pe prv.

Spor la construit! :)

mihai_9600
tăcut
tăcut

Mesaj de mihai_9600 » Joi, 27 Noiembrie '14, ora 18:27

D-abia acum inteleg si eu care e treaba cu suspensia pendulara stabilizata cu arcuri. Exemplul din cartea lui Sariel (pag 212) nu imi pare sa functioneze daca arcurile sunt intinse la maxim. Am construit si eu puntea din carte dar ca sa functioneze trebuia ca arcurile sa fie comprimate la jumate, astfel ca la pendularea puntii unul se comprima de tot si celalat se decomprima - cursa suspensiei era astfel ridicola. O sa incerc si eu varianta ta, doar ca mai imi trebuie un turntable :D

Mai e varianta, probabil o stii, cu cele 2 punti pendulare legate cu brate paralele cu corpul central, astfel incat cand una din punti se inclina intr-o parte, o trage pe celalalta in partea opusa. Nu mai gasesc moc-ul unde am vazut asta, dar am incercat si eu si merge chiar bine.

mad_horax
Former Ambassador
Former Ambassador

Mesaj de mad_horax » Dum, 30 Noiembrie '14, ora 13:00

Pentru suspensia pendulara folositi turntable mici. Nu reduc garda la sol. Dar trebuie sa puneti motorul de directie pe puntea din fata.
Am incercat si merge. Suspensia nu o legati rigida de sasiu ci prin liftarm-uri de 2 sau 3, pivotante ( de forma unei jumatati de litera M), astfel dand posibilitatea sa aiba cursa mai mare la "extindere".