The well from Khator
- lapsanszkitamas
- gură spartă

- Judet: Mures
Re: The well from Khator
Aaaahhhhhaaaaaaa... si incotro impinge apa? Perpendicular pe axa de rotatie a elicei, ca o pompa de apa normala?

- mad_horax
- Former Ambassador

Asa e schema!
Absoarbe apa de-a lungul axului de rotatie si o impinge perpendicular pe ax.
Dar eu am modificat directia jetului imediat dupa iesirea din cuva, sa fie paralel cu axul, ca asa aveam nevoie in MOC. Mai mult de atat, pot folosi un nivel mai scazut al apei daca cuva este paralela cu baza. Priza apei este in jos.
Absorbtia apei invinge greutatea ei, la fel in coloana verticala, presiunea pe sectiunea de curgere este mare ca sa invinga greutatea coloanei de apa.
Debitul creste daca: nivelul apei in care este cufundata pompa, creste (logic, principiul vaselor comunicante si presiunea apei in priza de absorbtie este mai mare) sau daca maresc viteza turbinei (logic, forta centrifuga este mai mare)
Absoarbe apa de-a lungul axului de rotatie si o impinge perpendicular pe ax.
Dar eu am modificat directia jetului imediat dupa iesirea din cuva, sa fie paralel cu axul, ca asa aveam nevoie in MOC. Mai mult de atat, pot folosi un nivel mai scazut al apei daca cuva este paralela cu baza. Priza apei este in jos.
Absorbtia apei invinge greutatea ei, la fel in coloana verticala, presiunea pe sectiunea de curgere este mare ca sa invinga greutatea coloanei de apa.
Debitul creste daca: nivelul apei in care este cufundata pompa, creste (logic, principiul vaselor comunicante si presiunea apei in priza de absorbtie este mai mare) sau daca maresc viteza turbinei (logic, forta centrifuga este mai mare)
- mad_horax
- Former Ambassador

Stefan, prima mea incercare de pompa a fost mult asemanatoare cu a ta. Dar nu am avut randament deloc. Seamana mai mult cu o pompa clasica.
Urmareste schema data de Tamas. Sunt 3 aspecte esentiale care diferentiaza pompa centrifugala de cea clasica.
Iti dai seama de ele? Cine le gaseste?
Urmareste schema data de Tamas. Sunt 3 aspecte esentiale care diferentiaza pompa centrifugala de cea clasica.
Iti dai seama de ele? Cine le gaseste?
Eu zic ca e centrifugala toata ziua (noaptea fie
rata noastra. Si de asemenea, dupa cum se vedem mai jos, are debit, desi pierde apa pe la toate incheieturile.
https://www.dropbox.com/s/auo3s4jazgsyp ... 1.mov?dl=0
https://www.dropbox.com/s/auo3s4jazgsyp ... 1.mov?dl=0
Centrifugala trage prin centru, si se comporta slab cand o ridici deasupra apei. La fel si a noastra. Eventual o sa ii mai facem doua gauri sus sa traga apa si pe acolo. Oricum, dupa ce o etanseizam, ma astept sa am debit macar cu 50% mai mare decat acum, iar acum e respectabil.
- mad_horax
- Former Ambassador

Felicitari Stefan(i)!
V-a iesit! E super tare pompa si intr-adevar se pare ca e centrifugala!
Cele 3 amanunte de care aminteam, sunt: ochiul de absorbtie perpenticular pe ax, elicea cu pale curbate si asimetria axului de rotatie fata de cuva.
V-a iesit! E super tare pompa si intr-adevar se pare ca e centrifugala!
Cele 3 amanunte de care aminteam, sunt: ochiul de absorbtie perpenticular pe ax, elicea cu pale curbate si asimetria axului de rotatie fata de cuva.
- braker23
- gură spartă

- Judet: Cluj
- Flickr: https://www.flickr.com/photos/braker23/
Vad ca v-a prins pompa centrifuga, bravo Stefan pentru varianta voastra, facuta asa rapid 
- iuliand
- gură spartă

- Judet: Constanta
Nu m-as apropia cu un motor XL nici la 5m de baie... 
Sunt de admirat ideile tehnice nastrusnice ale lui Horatiu. Eu ii propun sa-si schimbe figurina din avatar cu asta, ca sa fie in armonie cu creatiile din ultima vreme :P :

Sunt de admirat ideile tehnice nastrusnice ale lui Horatiu. Eu ii propun sa-si schimbe figurina din avatar cu asta, ca sa fie in armonie cu creatiile din ultima vreme :P :

- lapsanszkitamas
- gură spartă

- Judet: Mures
+1iuliand scrie: Eu ii propun sa-si schimbe figurina din avatar cu asta, ca sa fie in armonie cu creatiile din ultima vreme :P :
-
TheFanOfLego
- guraliv

- Judet: Bucuresti
rofloliuliand scrie:
Horatiu ar mai trebuii ca elicea aia sa fie pusa in miscare de niste elctromagneti ca la fan-urile adevarate
- iuliand
- gură spartă

Shhh! nu-l mai provoca ca acush apare cu un reactor de fuziune nucleara in versiune lego... :P
-
TheFanOfLego
- guraliv

- Judet: Bucuresti
rofloliuliand scrie:Shhh! nu-l mai provoca ca acush apare cu un reactor de fuziune nucleara in versiune lego... :P
Bine ca n-are suficiente piese pentru asa ceva
- iuliand
- gură spartă

Nah ca am stricat topicul!
Aici se discuta lucruri serioase de mecanica fluidelor si apar eu cu mistourile.
Ma scuzi Horatiu. Continuati...
Aici se discuta lucruri serioase de mecanica fluidelor si apar eu cu mistourile.
Ma scuzi Horatiu. Continuati...
- mad_horax
- Former Ambassador

Nu-mi dati idei...