Acum vreo 4 ani, cand m-a luat febra Lego mai seios, in special pe Technic, am dat peste vechiul 6516 in timp ce cautam niste piese pe Bricklink. L-am comandat imediat, platind vreo 2 euro pe set (cu instructiuni si cutie) si 4 pe transport :P N-a fost cea mai inspirata decizie dpv financiar, dar nu mai conta. Mi-am amintit de orele cat am stat sa analizez modelele alternative de pe spatele cutiei (pe atunci nu existau instructiuni pt b-models), de micro MOCurile pe care le incropeam din cele 24 piese si mi-am dat seama ca m-a invatat sa gandesc, sa gasesc solutii, sa inventez...

Azi am trecut pe la standul de ziare si am luat impreuna cu Gazeta Sporturilor varianta noua a acestui set: 30315-1 "Space Utility Vehicle". Stiam ca se vinde la polybag, dar nu am realizat pana acum ca nu are nici o idee (nu neaparat instructiune) pt modele alternative. Win pt inginerii Lego, care nu si-au mai batut capul cu asa ceva. Lose pt copiii cu mai putina imaginatie.

Piesele sunt mai multe (38), mai mari, cum de altfel este si toata masinuta comparata cu strabunica ei. Instructiunile sunt tot pe o hartie impachetata, dar mai colorata decat la modelul vechi. Probabil ia mai repede ochii copiilor... sau poate doar s-a ieftinit cerneala intre timp.
Punandu-le una langa alta, am realizat ca s-a progresat mult cu detaliile pieselor.

Din pacate (parerea mea) acum nu mai e nevoie sa creezi o forma anume din mai multe piese, ci poti gasi o piesa gata facuta pentru ce ai nevoie (de exemplu capota si aripile masinilor). Lucru bun pentru detalii si design, dar mai putin bun pentru creativitate.
In fine... revenind la cele 2 masinute, pot spune ca fiecare are si bune si rele. Modelul nou are parca mai multe detalii, este mai aproape de realitate ca design si clar se impune la prima vedere. Dezavantajele apar la o analiza mai amanuntita. Antena spate este foarte mare si nu are nici un sistem de pliere. Farul din dreapta soferului, desi atractiv, devine enervant pentru ca nici el nu se poate plia si obtureaza vizibilitatea soferului (aici am gandit ca un politist

Casca soferului e de fapt un costum cu totul (aminteste de Starcraft). Recunosc ca imi place mai mult decat cel vechi, desi as putea fi carcotas amintind ca viziera nu se poate ridica. Evolutia pieselor (de fapt a matritelor) isi spune cuvantul. Jantele rotilor sunt si ele mai aproape de varianta reala, mai mari comparativ cu masina si fara spitele prezente pe modelul vechi.

Revenind la batranelul 6516, parca acum il vad mai gol, mai simplu... Dar totusi este mai "playable" decat cel nou, pentru ca radarul din dreapta soferului este portabil, ajutand exploratorul sa... exploreze

Antena din spatele masinii parca nu e asa incomoda cand manevrez modelul, desi nici aceasta nu se pliaza (nici nu e nevoie). Imi place ca viziera castii este de un auriu metalizat lucios si se poate ridica. Desi ii acord un plus pt microfonul pictat, detaliile fetei minifigurinei sunt mai slabe calitativ. Rezervoarele din spate imi amintesc mai mult de un scafandru decat de un astronaut.

Ii las pe cei doi astronauti sa exploreze lumi noi si trag cateva concluzii.

Desi nu arata extraordinar, la mine setul 6516 sta pe post de bibelou. Realizez ca locul lui e de fapt in mainile unui copil dornic sa se joace cu el, sa petreaca ore incercand a construi ceva nou, sa-si dezvolte imaginatia cu ajutorul Lego. L-as putea inlocui cu setul nou, mai frumos si mai impunator, dar il tin pentru a-mi aminti de acel copil...
Cred ca acum 2 decenii Lego producea modele bune de joaca, in timp ce azi le face mai mult pt a arata bine si pentru a fi colectionate. Politica "more/bigger is better" s-a aplicat si aici. Apar modele City tot mai mari, mai frumoase, mai colorate... dar parca mai putin educative.